Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Omlet kurdyjski.

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cebula 2 szt
papryka czerwona 0,5 szt
ogórek świeży 0,5 szt
pomidor mały 2 szt
curry 1 łyżeczka
mozzarella 10 dag
jajko 4 szt
sól, pieprz
cukinia 0,5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Omlet kurdyjski.

Kroki postępowania

1
Przepis na ten omlet mam od 15 lat. Był hitem w jednej z modnych trójmiejskich restauracji. Jakie było moje zdziwienie, kiedy przepis na ten omlet znalazłem w jednym z portali, a jeszcze większe, że to ja sam podałem go już w 2004. Najwyższy czas go przypomnieć. Robi się go szybko, no i wegetarianie się ucieszą.

Do nagrzanego do 200 C piekarnika, wstawić lekko przesmarowane oliwą naczynia na których będziemy zapiekać omlet.
Cebulę pokroić w ósemki, paprykę w paski, ogórek w pół plasterki, a cukinię w paski. Pomidor sparzyć, zdjąć skórkę.
Krok 1 - Omlet kurdyjski. foto
2
Najlepiej na woku, ale może również być patelnia, przesmażyć na 2 łyżkach oliwy, po kolei - cebulę - 1 minuta, do cebuli dodać paprykę, smażyć również - 1 minutę, następnie ogórek i cukinię - 2 minuty i na koniec pomidor pokrojony w ósemkę. Całość posypać curry, odrobinę posolić i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Smażyć jeszcze 1 minutę. Całość smażyć około 6 minut. Warzywa powinny być chrupkie, nie powinny puścić soków.
Krok 2 - Omlet kurdyjski. foto
3
Jajka roztrzepać, lekko osolić. Ostrożnie wyjąć z piekarnika gorące naczynia do zapiekania. Przełożyć na nie warzywa
Krok 3 - Omlet kurdyjski. foto
4
i zalać jajkami
Krok 4 - Omlet kurdyjski. foto
5
. Wszystko posypać startym żółtym serem. Ser posypać jeszcze odrobiną curry i wstawić na ok.10 minut do piekarnika.
Krok 5 - Omlet kurdyjski. foto
6
Potrawa jest gotowa , kiedy jajka się zetną, a ser jest równo rozpuszczony. Omlet należy spożywać z naczynia w którym się zapiekał. Do tego bagietka albo chlebek pita.
Krok 6 - Omlet kurdyjski. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AnielskaSlodycz 18.02.2014 15:33
mniam pyszota
Christopher 19.11.2013 16:27
Oczywiście,można ten omlet zrobić np. na dużej patelni ( naczyniu żaroodpornym), zapiec w piekarniku i podzielić jak chcesz.
Beata999 19.11.2013 16:23
Pyszna warzywna "jajkownica"jak mówi moja siostra.Dobra na śniadanie ,obiad i kolację.
Kolorowa 18.11.2013 22:33
bardzo miłe i ciekawe ;)
Renata22 18.11.2013 22:09
Kolorowy i orientalny w smaku;)
V_kuchareczka 18.11.2013 20:59
znakomicie wygląda
patryska76 18.11.2013 19:39
Wygląda ciekawie ;-)
gibli 18.11.2013 19:34
fajny przepis:)
Gabi44 18.11.2013 19:01
Wabi kolorowymi składnikami.Na pewno będzie pyszny obiad.Czy można zrobić w dużym naczyniu i potem dzielić,bo nie mam 4 małych naczyń do zapiekania ?
Pyszota 18.11.2013 18:56
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak