Oliwa ziołowo-czosnkowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • oliwa

    1 litr
  • tymianek

    3 gałązka
  • majeranek

    3 gałązka
  • cząber

    3 gałązka
  • oregano

    3 gałązka
  • czosnek

    1 ząbek
  • pieprz kolorowy ziarnisty

    5 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zioła umyć i osuszyć. Delikatnie rozetrzeć w dłoniach. Włożyć do czystej suchej butelki. Dodać obrany ząbek czosnku. Aby aromat był bardziej intensywny można pokroić go na plasterki. Dodać ziarna pieprzu. Zalać oliwą, tak, aby zioła były dokładnie przykryte. Zatkać korkiem i odstawić w chłodne, zaciemnione miejsce na około 14 dni. Co dwa dni potrząsać butelką, aby aromaty się wymieszały. Smakową oliwę można używać do marynat, dressingów, krótkiego smażenia, oraz pieczywa.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
EmciaPichci 30.01.2014 08:55
musi być idealna do sałatek :)
marzencia2007 30.12.2013 10:57
fajny pomysł, wypróbuję
Kuchareczka2 24.04.2013 20:47
bardzo fajna
Habibi 21.09.2012 11:57
Ooo, robię podobną :) Jest zupełnie inna, niż kupna aromatyzowana nie wiadomo czym ;)
Roksana1 21.09.2012 10:41
ciekawie:)
gusia1000 21.09.2012 10:37
Warto taką robić.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat