Olej z czosnkiem i cytryną - do ryb i mięs

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • olej słonecznikowy

    10-12 łyżek
  • sok z cytryny

    4-5 łyżek
  • skórka otarta z cytryny

    1/2 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    -
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do słoiczka wlać olej słonecznikowy, dolać sok z cytryny, dodać otartą skórkę oraz wyciśnięty ząbek czosnku. Posolić i dokładnie wymieszać - najlepiej zakręcić szczelnie słoiczek i energicznie nim potrząsać.
Powstanie emulsja, w której należy zamoczyć zgrillowane plastry mięsa, a w przypadku szaszłyków i ryb - użyć, jako sosu, do polewania potrawy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 12.03.2012 17:54
<b>*** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi pomysłami i przepisami na rozmaite potrawy :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)</b>

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat