Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Okra w pikantnym sosie pomidorowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

warzywa 350 g (OKRA)
cebula 2 szt
ząbki czosnku 2 szt
papryczka chili 2 sztrąki (zielone)
pomidory 350 g
masło klarowane 2 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Okra w pikantnym sosie pomidorowym

Strąki okry umyłem, ściereczką starłem z niej delikatny meszek. Strąki jeszcze raz umyłem, odkroiłem ogonki.

Cebule i czosnek drobno pokroiłem kostkę. Strąki chilli umyłem, przekroiłem wzdłuż, pod bieżącą wodą oczyściłem z nasion i wewnętrznych ścianek. Strąki drobno posiekałem.

Z pomidorów usunąłem trzpienie, sparzyłem wrzątkiem, obrałem ze skórki, przepołowiłem, pozbawiłem pestek. Miąższ pokroiłem w kostkę.

Na patelni rozgrzałem masło. Stale mieszając usmażyłem cebulę prze 5 minut na średnim ogniu, uważając aby się nie zrumieniła. Do cebuli dodałem czosnek, chilli i pomidory, dusiłem pod przykryciem dalsze 5 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak