Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Okonki prosto z patelni

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

okonki 2 kilogramy
przyprawa do potraw 1,5 łyżki
mąka pszenna ile potrzeba
olej do smażenia ile potrzeba
cytryna 1 sztuka
Papryka ostra mielona Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Okonki prosto z patelni

Okonki oczyścić z wnętrzności i oskrobać z łusek. Na zdjęciu nr 2 w galerii widać w jaki sposób je najlepiej czyścić.  

Tak przygotowane okonki opłukać i przełożyć do miski. Posypać przyprawą do potraw, dodać paprykę ostrą i odstawić na około 30 minut. 

Po tym czasie rozgrzać olej i smażyć okonki, oprószone wcześniej mąkę, na rumiano z obu stron.

Podawać ze świeżym pieczywem, skropione sokiem z cytryny. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 23.02.2013 10:37
takich dawno nie jadłam
paulina2157 20.02.2013 17:12
lubię rybkę
gosia1988 20.02.2013 17:00
smakowicie wyglądają
kriko 20.02.2013 16:59
lubie własnorecznie złowione
Miki 20.02.2013 16:44
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak