Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Okazyjny makowiec

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto

proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mąka pszenna 4 szkl
margaryna 1 szt
żółtko jajek 3 szt
śmietana 3 łyżki
cukier 1 szkl

Mak

mak 50 dag
jajko 4 szt
cukier 10 dag
margaryna 10 dag
miód płynny 3/4 szkl
olejek migdałowy do smaku

Jabłka

jabłka 1,5 kg
galaretka cytrynowa 2 szt

Dodatkowo

biszkopty okrągłe 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Okazyjny makowiec

Kroki postępowania

1
Ciasto:
Śmietanę ucieramy z żółtkami i cukrem.
Krok 1 - Okazyjny makowiec foto
2
Z margaryny, mąki pszennej, proszku do pieczenia i utartej śmietany z żółtkami i cukrem zagnieść ciasto, i podzielić na dwie części.
Krok 2 - Okazyjny makowiec foto
3
Jedno ciasto wykładamy do formy 25/36.
Krok 3 - Okazyjny makowiec foto
4
Mak:
Mak sparzyć i zemleć dwa razy. Margarynę roztopić i wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Wszystkie składniki połączyć i szminkować dokładnie.
Krok 4 - Okazyjny makowiec foto
5
Na ciasto dajemy mak- okrągłe biszkopty.
Krok 5 - Okazyjny makowiec foto
6
Jabłka
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Smażymy do miękkości. Pod koniec dodajemy galaretki cytrynowe w proszku mieszamy. Studzimy. Wykładamy na biszkopty
Krok 6 - Okazyjny makowiec foto
7
Na jabłka dajemy ciasto kruche. Pieczmy w formie 25/36 do 55 minut w 180 minut. Dekorujemy cukrem pudrem.
Krok 7 - Okazyjny makowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aga-25 19.12.2014 15:11
perfekcyjny mniam!
Ewelina1991 02.07.2014 07:53
super się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak