Ogórkowo-pomidorowy chłodnik z kozimi łezkami i smażonymi liśćmi botwiny Tomka Jakubiaka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki gruntowe

    6 szt
  • pomidorki malinowe

    4 szt
  • kozia maślanka

    1 l
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • sok z jednej cytryny

  • Kmin rzymski mielony Prymat

  • szczypior

  • cebula dymka

    1 szt
  • twarożek kozi

    150 g
  • mięta

    kilka listków
  • sól

  • pieprz

  • botwinka

    1 szt
  • masło

    1 łyżka
  • ser kozi

    1/2 (długo dojrzewający)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Tomek Jakubiak poleca:
Ogórki pokrój w drobną kostkę, przełóż do miski i posól. Po kilku minutach odlej z nich wodę.
Pomidory pokrój w ósemki, obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Szczypior posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj. Dodaj sok z cytryny oraz starty czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Dolej teraz maślankę i wstaw do lodówki. Przygotuj dodatki.

Chipsy serowe: ser zetrzyj na grubych okach, rozsyp w nieregularne kształty na suchej patelni i delikatnie podgrzewaj, żeby się rozpuścił. Roztopiony ser przełóż na deskę i poczekaj, aż wystygnie.

Liście botwiny umyj, wysusz, porwij i usmaż na maśle. Dopraw solą.

Twarożek wymieszaj z posiekaną miętą, solą i pieprzem. Uformuj za pomocą dwóch łyżek łezki, które podawaj wraz z zimnym chłodnikiem i chipsami serowymi.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
asiatok 27.06.2016 23:13
nietypowy przepis
MarchiochaKucharzy 06.02.2014 14:52
uwielbiam !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat