Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
udka kurczaka bez skóry
1 szt -
ogórek kiszony
4 duże sztuki -
marchew
2 duże sztuki -
pietruszka
1 duża sztuka -
seler korzeniowy
1\2 małej sztuki -
przyprawa uniwersalna Kucharek
1 łyżka -
sól do smaku
-
ziemniaki
4 szt -
por
2 liście -
mąka pszenna
1 łyżka płaska -
natka pietruszki
1 duża garść -
Liść laurowy suszony Prymat
2 szt -
mleko
50 (1,5%) -
Ziele angielskie całe Prymat
5 ziaren -
indyk
12 szyja -
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sposób przygotowania
Ziemniaki obrałam,umyłam i pokroiłam w kostkę.Włożyłam do garnka z zupą,wsypałam przyprawę uniwersalną i doprawiłam solą i pieprzem do smaku.Gotowałam do miękkości ziemniaków, po czym wlałam ugotowane ogórki kiszone wraz z wodą, w której się gotowały. Na grubej tarce jarzynowej starłam przestudzoną marchew,pietruszkę i seler i dołożyłam do garnka z zupą. Mięso obrałam i zużyłam do zapiekanki,ale można pokroić i wrzucić do zupy.
W zimnym mleku dokładnie roztrzepałam mąkę i wlałam do gotującej się zupy.Zagotowałam razem i chwilkę gotowałam.Gotową zupę posypałam posiekaną natką pietruszki. Jeśli chodzi o kwaśność zupy, ja reguluję ją dolewając ją ew. odrobiną wody z ogórków,przecedzonej przez sitko wyłożone gazą.
Komentarze (5)
Nie masz konta? Zarejestruj się