Ogórkowa odchudzona.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka kurczaka bez skóry

    1 szt
  • ogórek kiszony

    4 duże sztuki
  • marchew

    2 duże sztuki
  • pietruszka

    1 duża sztuka
  • seler korzeniowy

    1\2 małej sztuki
  • przyprawa uniwersalna Kucharek

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • ziemniaki

    4 szt
  • por

    2 liście
  • mąka pszenna

    1 łyżka płaska
  • natka pietruszki

    1 duża garść
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • mleko

    50 (1,5%)
  • Ziele angielskie całe Prymat

    5 ziaren
  • indyk

    12 szyja
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki kiszone starłam na grubej tarce jarzynowej,zalałam wodą (ok.0,5 litra) i gotowałam do miękkości w rondelku. Obrałam i umyłam marchwie,pietruszkę i seler.Dokładnie także wymyłam mięso i liście pora.Włożyłam warzywa i mięso do garnka i zalałam ok.2 litrami zimnej wody.Zagotowałam i zszumowałam,po czym dołożyłam ziele angielskie,liście laurowe i gotowałam na małym ogniu ok.45 minut.Po tym czasie wyjęłam mięso i warzywa na talerz.

Ziemniaki obrałam,umyłam i pokroiłam w kostkę.Włożyłam do garnka z zupą,wsypałam przyprawę uniwersalną i doprawiłam solą i pieprzem do smaku.Gotowałam do miękkości ziemniaków, po czym wlałam ugotowane ogórki kiszone wraz z wodą, w której się gotowały. Na grubej tarce jarzynowej starłam przestudzoną marchew,pietruszkę i seler i dołożyłam do garnka z zupą. Mięso obrałam i zużyłam do zapiekanki,ale można pokroić i wrzucić do zupy.

W zimnym mleku dokładnie roztrzepałam mąkę i wlałam do gotującej się zupy.Zagotowałam razem i chwilkę gotowałam.Gotową zupę posypałam posiekaną natką pietruszki. Jeśli chodzi o kwaśność zupy, ja reguluję ją dolewając ją ew. odrobiną wody z ogórków,przecedzonej przez sitko wyłożone gazą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 30.06.2013 22:30
i ja także ja uwielbiam
Henryka2 22.04.2013 20:46
Ogórkową zawsze i w każdej ilości! :)
Janina 22.04.2013 16:51
Ogórkowa bardzo smaczna
w mojej kuchni 22.04.2013 14:41
pyszna zupka
rafał4 22.04.2013 14:03
ładnie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat