Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki z solą na zupę

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórek gruntowy 3-4 kg
ogórek gruntowy 3-4 kg
sól 3 litry
czosnek 3 łyżki
Ziele angielskie całe Prymat 1 szt
korzeń chrzanu 6 szt
koper świeży 1 woązka

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki z solą na zupę

Ogórki umyć ,przebrać, układać w słoikach pionowo .Do każdego słoika włożyć liść laurowy,ząbek czosnku, koper i korzeń chrzanu.
Wodę zagotować z solą ,na litr wody należy dodać 1 łyżkę soli.Gorącą zalewamy ogórki ,zakręcamy i odwracamy słoiki do góry dnem do ostygnięcia.Odwracamy i odstawiamy w kuchni na blacie w jasnym miejscu na około 3 dni aż ogórki ukisną i woda zrobi się czysta a męty z procesu kiszenia osiądą na dnie .Po tym czasie ogórki wynosimy do ciemnej piwnicy na przechowanie. Tak przyrządzone ogórki dobre są na zupę ogórkową .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 25.05.2015 17:12
Pomyliłam w składnikach ,ma być wody 3 litry a soli 3 łyżki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak