Ogórki z rodzynkami

Ogórki z rodzynkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórek gruntowy

    2,5 kg
  • cukier

    50 dag
  • ocet

    250 ml
  • woda

    1 szkl
  • ząbek czosnku

    kilka sztuk
  • koper

    kilka łodyg
  • rodzynki

    10 dag
  • sól

    2 łyzki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki dokładnie umyć, pokroić w plasterki, posypać solą i odstawić na 20 minut aż puszczą sok. Po tym czasie ogórki odcedzić na durszlaku z nadmiaru wody. Wodę zagotować z cukrem, octem i dodać rodzynki. Do suchych i czystych słoików, włożyć ogórki,koper, po jednym ząbku czosnku, zalać zalewą i zakręcić wieczka. Słoiki pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania się wody. Słoiki odstawić do góry dnem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

JulkaTomeczek

22.08.2017 08:18
Są słodkie w smaku.

anka1988

21.08.2017 11:52
czy ogórki w związku z tym że zawierają rodzynki sa słodkawe w smaku?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat