Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki z kurkumą

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 2 kg
koperek
ocet 10 % 1/2 szkl
woda 2,5 szkl
cukier 1/2 szkl
sól 1/2 łyżeczki
kurkuma 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki z kurkumą

Kroki postępowania

1
Ogórki obieramy, kroimy na ćwiartki i wycinamy z nich pestki (ja robiłam z ogórków szklarniowych, ogórków gruntowych nie musimy obierać).

Na dno słoików wkładamy 1-2 gałązki koperku.
Krok 1 - Ogórki z kurkumą foto
2
Następnie układamy ogórki.
Krok 2 - Ogórki z kurkumą foto
3
Zalewa: Wszystkie składniki na zalewę wkładamy do garnka i gotujemy. Przygotowaną gorącą zalewą zalewamy ogórki.
Krok 3 - Ogórki z kurkumą foto
4
Pasteryzacja:

Na dnie garnka kładziemy ściereczkę. W garnku ustawiamy słoiki, zalewamy woda tak żeby sięgała 3/4 wysokości słoików. Gotujemy ok 3 – 4 minuty. Gotowe słoiki wyciągamy i ustawiamy do góry dnem.
Krok 4 - Ogórki z kurkumą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 12.03.2014 12:31
ciekawy pomysł na przetwory :)
magdalea 11.02.2014 22:08
Moje ulubione, robię bardzo podobnie:)
agnieszka131919 11.02.2014 21:55
kiedyś miałam taki przepis, ale nigdy nie robiłam
mitek111 11.02.2014 18:37
robię podobne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak