Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki z kolendrą na ostro - do słoika

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 3 kg
cebula 1/2 kg
kolendra mielona 1 łyżka
kolendra - natka suszona 1-2 łyżki
sól 3 łyżki
Musztarda sarepska Prymat 1/2 szkl.
chili Prymat 1/2 łyżeczki
ocet 10 % 1 szkl.
cukier 1 szkl.
woda 3 szkl.
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki z kolendrą na ostro - do słoika

Ogórki obrać i pokroić w słupki, a cebulę w piórka.
Wymieszać warzywa z solą i odstawić na 1-2 godziny - odsączyć z solanki.
Zagotować składniki zalewy dodając przyprawy oraz ogórki - nakryć i gotować na małym ogniu przez 15-20 minut.
Gorące ogórki przełożyć do słoików i dopełnić zalewą.
Zakręcić słoiki i ustawić do góry dnem - pozostawić do ostygnięcia - nie pasteryzować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 15.02.2017 12:09
Zamiast suszonej matki kolendry można użyć w sezonie pęczka świeżej gruntowej natki. Kolendra doskonale rośnie w naszych warunkach.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak