Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

OGÓRKI WATYKAŃSKIE

5.0
(79)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

ogórek gruntowy 2,5 kg
sól 2 łyżki

Zalewa

cukier 1 kg
ocet 1/2 litra
woda 1,5 szklanki

PRZYPRAWY - na jeden słoiczek (wielkość ok. 400g)

rodzynki 15-18 sztuk
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 8-10 sztuk
ząbek czosnku 1 szt
koper 1/2 łyżeczki ( nasionek)

Przepis i sposób przygotowania na: OGÓRKI WATYKAŃSKIE

1. Ogórki pokroić wzdłuż na ćwiartki, posolić i odstawić na 2 godziny, po tym czasie odsączyć.

2. Zagotować składniki na zalewę (cukier, ocet, woda).

3. Do słoiczków powkładać przyprawy i włożyć dość ciasno ogórki. Zawartość słoików zalać zalewą, pasteryzować maksymalnie 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mika 16.08.2023 07:01
Nie miałam przekonania do takich ogórków,ale wypróbowałam i są przepyszne.
Doradca Smaku 16.08.2023 12:43
Bardzo się cieszę, że się przekonałaś i tak smakowały Ci ogórki Watykańskie :)
Emi 14.08.2023 22:16
Są pyszne!
iPhone6 20.02.2016 09:28
dziwna nazwa jak na przetwory
Mniam 17.02.2016 12:59
Z rodzynkami jeszcze nie robiłam ogórków. Ciekawie się zapowiadają :)
jagoda5913 17.02.2016 00:34
ciekawa zalewa
Renataj 16.02.2016 23:05
Interesujący przepis - takich ogórków jeszcze nie robiłam
msmariusz 16.02.2016 22:44
Ładnie się prezentuje
krokus 16.02.2016 21:18
ciekawy przepis
Kolorowa 16.02.2016 20:32
Są chyba bardzo słodkie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak