Ogórki w zalewie z curry i kurkumą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki

    3 kg
  • Gorczyca biała cała Prymat

    5 łyżeczek
  • ziele angielskie

    1 op
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    1 op
  • Zalewa:

  • woda

    5 szklanek
  • cukier

    1,5 szklanki
  • ocet 10 %

    1 szklanka
  • sól

    2 łyżki
  • curry

    3 łyżeczki
  • kurkuma

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki obieramy i kroimy w paski. Do każdego słoika /1 litrowego/ wrzucamy po 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz łyżeczkę gorczycy. Ogórki układamy dość ciasno w słoikach. Składniki zalewy zagotowujemy, odstawiamy, studzimy i przestygniętą zalewą zalewamy ogórki w słoikach. Zakręcamy i pasteryzujemy ok. 10 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 24.08.2012 08:49
jadłam takie ogórki,są smaczne.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat