Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

OGÓRKI KONSERWOWE

4.0
(9)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na ogórki konserwowe - chyba najbardziej klasyczna kompozycja przypraw i dodatków do zalewy octowej.

Składniki:

ogórki 2 kilogramy
woda 1 litr
ocet 1/2 szklanki
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat 1 1/2 łyżki
cukier 4 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 6 sztuk
Gorczyca biała cała Prymat 5 łyżeczek
marchewka 1 sztuka
chrzan świeży 5-6 (kawałków) sztuk
świeży koper kilka gałązek
czosnek kilka ząbków

Przepis i sposób przygotowania na: OGÓRKI KONSERWOWE

Ogórki konserwowe z marchewką i zalewą octową z dodatkiem czosnku, kopru, gorczycy, ziela, liścia laurowego, cukru. Z tego przepisu wychodzą chrupiące i pyszne. 

Kroki postępowania

1

Ogórki myjemy, marchew kroimy w talarki. Myjemy koper, czosnek obieramy, a chrzan dzielimy na kawałki.

Krok 1 - OGÓRKI KONSERWOWE foto
2

Do każdego słoika wkładamy, ściśle układając:

- ogórki,

- plastry marchwi (ok. 4 plastrów),

- 2 ząbki czosnku ,

- kawałek chrzanu,

- gałązkę kopru,

- 1/2 łyżeczki gorczycy.

Do garnka wlewamy wodę, wkładamy liść laurowy, ziele angielskie sól, cukier i ocet. Gotujemy chwilkę i wlewamy do słoików, mocno zakręcając.

Krok 2 - OGÓRKI KONSERWOWE foto
3

Pasteryzujemy ok. 4-5 minut. Smacznego!

Krok 3 - OGÓRKI KONSERWOWE foto

Ogórki konserwowe - zobacz przepisy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 14.03.2013 11:21
na zimę w sam raz
Habibi 17.08.2012 08:20
fajne domowe ogóraski :)
mic 07.08.2012 11:02
robie je , ale wśród ogórków najmniej tego typu robię
ziutula
ziutula 06.08.2012 16:54
w zimie się przydadzą swoje ogóraski...
Mati3 06.08.2012 14:11
lubie::)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak