Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki pieprzowo-cytrynowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 3-4 kg
cebula 1/2 kg
olej 1/2 szkl.
cukier 1/2 szkl.
miód 1/2 szkl.
cytryny 1 kg
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 3-4 płaskie łyżki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki pieprzowo-cytrynowe

Ogórki wyszorować i pokroić w nieco grubsze plasterki.
Cebulę pokroić w piórka.
Cytryny wyszorować, sparzyć, osuszyć i zesterem skroić żółtą skórkę bez białego albedo.
Wycisnąć sok ze wszystkich cytryn.
W garnku połączyć sok cytrynowy, miód i olej - podgrzewać, stale mieszając, aż wszystko się połączy.
Pokrojone ogórki posypać solą, cukrem i pieptzem - wymieszać dokładnie i pozostawić na 2-3 godziny.
Na końcu dodac miodowo-cytrynową marynatę, dokładnie wszystko wymieszać, napełnić słoiki i zapasteryzować 10 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 15.02.2017 12:11
Do tego przepisu nadają się też odługie sałatkowe górki szklarniowe. Wypróbowałam oba rodzaje.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak