Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki małosolne

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ogórek gruntowy 1,5 kg
czosnek 0,5 główki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 4 łyżki
woda letnia 2 l
koperek 1 szt
chrzan świeży 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki małosolne

Ogórki starannie myjemy.. Na dno naczynia glinianego wkładamy liście chrzanu, czosnek oraz wciskamy korzeń chrzanu.. Dorzucamy do naczynia ogórki i upychamy tyle ile nam się uda. Zagotowujemy wodę. Do letniej wody dodajemy 1 łyżkę soli licząc na 1 litr wody. Mieszamy powoli i dosypujemy tak długo sól aż przestanie się rozpuszczać w solance. Zalewamy ogórki i marynujemy około 2 dni. Zakrywamy naczynie talerzykiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 08.06.2015 09:13
No tak najwyższy czas na kiszenie:)
ben-ka 08.06.2015 08:50
Pychota !!! uwielbiam takie ogórki.
adelajda 07.06.2015 14:27
już tez robiłam w tym roku :)))
IZABELA29 07.06.2015 09:21
czyli sezon ogórkowy otwarty
Łukasz15 06.06.2015 21:55
Bardzo luubię
jagoda5913 06.06.2015 21:22
Wypróbuję.:-)
Skotka 06.06.2015 17:15
Takie lubię :) Pycha :)
mirosława4 06.06.2015 16:02
jeszcze trochę i sezon ogórkowy czas zacząć :)
joanna30 06.06.2015 15:19
Uwielbiam je, mogłabym zjeść cały słoik na raz ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak