Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ogórki małosolne

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ogórek gruntowy
chrzan świeży 1 liść
koper świeży 1 pęczek
czosnek ząbki 0,5 główki
Gorczyca biała cała Prymat 1 garść
liść czarnej porzeczki 1 sztuka
woda
sól

Przepis i sposób przygotowania na: ogórki małosolne

Kroki postępowania

1
Świeże ogórki gruntowe dokładnie myjemy. Jest to przepis na jeden duży słoik, około trzy litrowy.
Krok 1 - ogórki małosolne foto
2
Przygotowujemy, myjemy jeden liść chrzanu i jeden liść czarnej porzeczki. Zamiast tego można też użyć świeży, oczyszczony, umyty korzeń chrzanu.
Krok 2 - ogórki małosolne foto
3
Obieramy czosnek. Do dużego słoika przygotowałam około pół główki czosnku.
Krok 3 - ogórki małosolne foto
4
Myjemy świeży koper. Do dużego słoika przygotowałam pęczek taki jak na zdjęciu.
Krok 4 - ogórki małosolne foto
5
Wszystko wkładamy do dużego słoika. Wsypujemy też garść ziarenek gorczycy.
Krok 5 - ogórki małosolne foto
6
Następnie wkładamy ogórki, ciasno, zapełniamy cały słoik.
Krok 6 - ogórki małosolne foto
7
Przygotowujemy zalewę. Na dwa litry wody dodajemy trzy płaskie łyżki soli. Mieszamy. Zagotowujemy całość.
Krok 7 - ogórki małosolne foto
8
Odczekujemy aby zalewa trochę wystygła. Może być ciepła. Zalewamy ogórki prawie do pełna, u góry zostawiamy odrobinę luzu.
Krok 8 - ogórki małosolne foto
9
Zakręcamy słoik. Zostawiamy na minimum jeden dzień.
Krok 9 - ogórki małosolne foto
10
Ogórki już następnego dnia możemy jeść. Oczywiście możemy je zostawić na 2-3 dni aby bardziej przeszły zalewą i pozostałymi składnikami.
Krok 10 - ogórki małosolne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 29.05.2014 09:46
uwielbiam takie ogóreczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak