Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki małosolne

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki gruntowe 10 sztuk
sól kamienna 2 łyżki
woda 2 litry
czosnek 1 główka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
koper z kwiatem 3 gałązki

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki małosolne

można dodać dodatkowo: kawałek chrzanu, listek z winogron, porzeczki albo liść chrzanu

W garnku gotujemy ze sobą wodę z solą. Lekko studzimy.

Do garnka kamiennego albo zwykłego wkładamy ogórki, obrane ząbki czosnku, listek, i gałęzie kopru z kwiatem.

WAŻNE: garnek musi być wysoki, aby ogórki po zalaniu zalewą można było przykryć np. talerzem, aby nie wypływały.

Ogórki zalewamy lekko ostudzoną wodą z solą, przykrywamy ogórki talerzem i odstawiamy na ok. 4 dni aby się ukisiły (trzymamy je poza lodówką!).

Po ukiszeniu przechowujemy ogórki w lodówce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sanielcia 26.07.2013 13:51
Jak się do takich dorwę to nawet 1kg potrafię na raz zjeść hehe
Habibi 26.07.2013 12:50
Mnie też się rzuciło w oczy, że 2 litry zalewy na 10 ogórków, to chyba zbyt dużo ;) Ale jeśli chodzi o ilość czosnku, to na 1 słoik litrowy, gdzie wchodzi mi ok. pół kilo ogórków, też dodaję pół główki czosnku, a jeśli jest mała, to nawet całą :) Dla mnie ogóry z 1 ząbkiem czosnku na słoik nie mają smaku. Kopru też dodaję dużo.
Marta11 26.07.2013 12:20
zgadzam sie z EWA:)
Ewa104 26.07.2013 11:15
Czy w składnikach faktycznie ma być tylko 10 ogórków? Bo jak na taką ilość to sporo tego czosnku i wody. Ja lubię takie dwudniowe ogórki,później już są jak kiszone.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak