Ogórki małosolne

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki gruntowe

    10 sztuk
  • sól kamienna

    2 łyżki
  • woda

    2 litry
  • czosnek

    1 główka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
  • koper z kwiatem

    3 gałązki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

można dodać dodatkowo: kawałek chrzanu, listek z winogron, porzeczki albo liść chrzanu

W garnku gotujemy ze sobą wodę z solą. Lekko studzimy.

Do garnka kamiennego albo zwykłego wkładamy ogórki, obrane ząbki czosnku, listek, i gałęzie kopru z kwiatem.

WAŻNE: garnek musi być wysoki, aby ogórki po zalaniu zalewą można było przykryć np. talerzem, aby nie wypływały.

Ogórki zalewamy lekko ostudzoną wodą z solą, przykrywamy ogórki talerzem i odstawiamy na ok. 4 dni aby się ukisiły (trzymamy je poza lodówką!).

Po ukiszeniu przechowujemy ogórki w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
sanielcia 26.07.2013 13:51
Jak się do takich dorwę to nawet 1kg potrafię na raz zjeść hehe
Habibi 26.07.2013 12:50
Mnie też się rzuciło w oczy, że 2 litry zalewy na 10 ogórków, to chyba zbyt dużo ;) Ale jeśli chodzi o ilość czosnku, to na 1 słoik litrowy, gdzie wchodzi mi ok. pół kilo ogórków, też dodaję pół główki czosnku, a jeśli jest mała, to nawet całą :) Dla mnie ogóry z 1 ząbkiem czosnku na słoik nie mają smaku. Kopru też dodaję dużo.
Marta11 26.07.2013 12:20
zgadzam sie z EWA:)
Ewa104 26.07.2013 11:15
Czy w składnikach faktycznie ma być tylko 10 ogórków? Bo jak na taką ilość to sporo tego czosnku i wody. Ja lubię takie dwudniowe ogórki,później już są jak kiszone.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat