Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki małosolne

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki gruntowe 2 kg
koper włoski 4 gałązki
chrzan świeży 15 cm
czosnek 6 ząbków
sól kamienna
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki małosolne

Kroki postępowania

1
Ogórki zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok. 2 godziny. Wodę gotujemy razem z solą w proporcji 1:1(1 łyżka nie czubata na 1 l wody).
Krok 1 - Ogórki małosolne foto
2
Na dnie naczynia układamy 1/3 kopru i jedną warstwę umytych ogórków. Na ogórki dajemy połowę obranego i pokrojonego w kawałki chrzanu i 3 ząbki czosnku.
Krok 2 - Ogórki małosolne foto
3
Przykrywamy koprem i tak jak wcześniej dajemy na koper ogórki, resztę chrzanu i czosnku. Całość przykrywamy pozostałą częścią kopru i zalewamy przygotowanym wrzątkiem.
Krok 3 - Ogórki małosolne foto
4
Całość przykrywamy i odstawiamy w ciemne miejsce do ukiszenia na ok. 2-4 dni.
Krok 4 - Ogórki małosolne foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 02.11.2013 20:29
z chęcią bym zjadła
AnielskaSlodycz 15.07.2013 20:45
Robię takie ! ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak