Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki małosolne.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki gruntowe 1 kg
ząbki czosnku 3 szt
mieszanka ziół do kiszenia ogó
sól
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki małosolne.

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy słój do kiszenia ogórków małosolnych. Ogórki dokładnie myjemy.
Krok 1 - Ogórki małosolne. foto
2
Ogórki układamy w słoju jasną stroną do góry. (Nigdy odwrotnie, gdyż w tej ciemnej stronie ogórka jest goryczka i to ona może zniszczyć nam cały smak ogórków).
Krok 2 - Ogórki małosolne. foto
3
Ząbki czosnku obieramy, kroimy na pół i wrzucamy do słoja.
Dodajemy świeży koper lub gotową mieszankę ziół.
Ja akurat miałam taką mieszankę.
Krok 3 - Ogórki małosolne. foto
4
W garnku podgrzewamy wodę i wsypujemy do niej sól w proporcji 1 łyżka soli na 1/2 litra wody. Gdy sól rozpuści się w wodzie, to zalewamy taką zalewą nasze ogórki.
Krok 4 - Ogórki małosolne. foto
5
Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na blat kuchenny.
Po około 3 dniach są już gotowe do jedzenia.
Tak przygotowane ogórki małosolne możemy chrupać do wszystkiego.
Krok 5 - Ogórki małosolne. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

28.06.2013 21:01
KpK na ogórki małosolne? Poza tym co to za ogórki małosolne bez świeżego kopru i czosnku?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak