Ogórki małosolne

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki

    2,5 -3 kg
  • czosnek

    5 ząbków
  • sól

    3 łyżka
  • chrzan świeży

    1 sztuka
  • koper świeży

    5 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Podana porcja jest na 3 l słój. W przypadku większego naczynia zwiększyć proporcję.
Ogórki dokladnie umyć i ułożyć do słoja lub kamionkowego naczynia.Czosnek obrać ze skórki, ząbki przekroić na połówki. Warstwy ogórków przekładać kawałkami czosnku, korzenia i liści chrzanu. Zalać gorącą wodą wymieszaną z solą. Gorąca woda powoduje, że szybciej się zakiszą. Przykryć słój i postawić w ciepłym miejscu na 2 - 3 dni. Po tym okresie są gotowe do spozycia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Justyna37 12.01.2012 15:53
smaczne
Magda60 28.08.2011 11:34
dobre
Magda60 28.08.2011 11:34
dobre
Paweł13 05.08.2011 10:42
doskonałe na kanapkę
Ewelina47 05.08.2011 08:05
uwielbiam
aacaac 02.08.2011 08:08
lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat