Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ogórki konserwowe z papryką i marchewką

5.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki
2 kg
papryka czerwona
4 strąki
marchew
1 szt duża
Liść laurowy suszony Prymat
3 szt
Sklep Prymat
ziele angielskie
5 ziaren
Sklep Prymat
Gorczyca biała cała Prymat
1 łyżeczka płaska
pieprz
8 ziaren
Sklep Prymat
ocet 10 %
1 szklanka
woda
5 szklanek
sól
2 łyżki płaskie
Sklep Prymat
cukier
6 łyżek płaskich
cebula
1 szt duża

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki konserwowe z papryką i marchewką

Ogórki zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na godzinę. Po tym czasie, myjemy, odsączamy. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i pesteczek, kroimy w paski. Marchew oczyszczamy, myjemy i kroimy w słupki.Cebulę obieramy, kroimy na plastry lub w dużą kostkę. W międzyczasie przygotowujemy zalewę: do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy sól, cukier, liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę i pieprz, zagotowujemy i gotujemy ok. 3-4 min. Odstawiamy by zalewa trochę wystygła. W słoikach układamy ogórki, paski papryki, marchew i kawałki cebuli, napełniamy zalewą, zakręcamy. Pasteryzujemy 4-6 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak