Ogórki konserwowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ogórki świeże

    5 kilogram

Zalewa (na każdy słoik):

  • ocet 10 %

    4 łyżka
  • sól

    1 1/2 łyżeczka
  • cukier

    4 łyżeczka
  • woda

    do pełna

Dodatkowo (na każdy słoik)

  • koper

    2 gałązki
  • korzeń chrzanu

    1 kawałek
  • ziele angielskie

    3 sztuka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 sztuka
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    4 sztuka
  • czosnek ząbki

    3 ząbek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki umyć i osuszyć. Na spód czystych słoików dodać przyprawy. W słoiku poukładać ciasno ogórki. Do każdego słoja nalać trochę wody, dodać ocet, cukier i sól. Uzupełnić wodą do pełna pozostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od nakrętki. Słoiki dokładnie zakręcić. Pasteryzować w garnku z wodą wyłożonym ściereczkami przez ok. 10-12 minut, od czasu wrzenia wody.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat