Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki konserwowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórek gruntowy 5 kg
ziele angielskie 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
nasiona gorczycy Prymat 1 szczypta
marchewka 1 plasterek
cebula 1 plasterek
korzeń chrzanu 2-3 cm
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
cukier 3 łyżeczki
woda 1 litr
ocet 10 % 50 ml
koper świeży 1 pęczek
ząbek czosnku 1 szt

Porada

Proporcje składników są podane na 1 słoik litrowy.

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki konserwowe

Ogórki gruntowe dokładnie umyć. Wkładać ściśle do słoików pionowo. Do każdego litrowego słoika wlać 50 ml octu, wsypać 3 łyżeczki cukru, szczyptę gorczycy, łyżeczkę soli. Dodać ząbek czosnku, liść laurowy, kawałek korzenia chrzanu, plasterek marchewki i cebuli. Zalać przegotowaną zimną wodą. Pasteryzować 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 16.01.2017 10:23
moje ulubione :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak