OGÓRKI KONSERWOWE

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    wg zalewy
  • ocet 10 %

    wg zalewy
  • sól

    wg zalewy
  • cukier

    wg zalewy
  • koper świeży

    gałazki
  • czosnek

    ząbki
  • marchew

    świeża
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zalewa: 2 litry wody, 1 szklanka octu, 3 łyżki soli, 3 łyżki cukru

Do każdego słoika gorczyca, koper 1 gałązka, czosnek 2 ząbki i parę plasterków marchewki oraz liść laurowy.
Wybieramy małe ogórki, w słoiku układamy na dnie większe i na górze mniejsze. Staramy się je bardzo ciasno ułożyć.
Zalewamy do słoików i zagotowujemy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bami 15.01.2012 01:58
Lubię ogórki konserwowe, zwłaszcza takie malutkie korniszonki :)
Barbara55 10.06.2011 16:13
lubię takie ogóreczki sama robię w domu
szajba2 06.06.2011 17:03
zgrabne ogóreczki
Bart 05.03.2011 22:46
ja często podjadam takie ogóreczki
Małgorzata106 21.02.2011 18:24
super wyglądają
rakow2 11.02.2011 15:06
jakie ładne ogóreczki
IZABELA29 07.10.2010 09:25
ja tą ilośc octu daje na 4 l wody ,zalewa nie za ostra wychodzi?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat