Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki konserwowe

2.0
(1)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Sezon w pełni, a więc warto wykorzystać go w 100% i zrobić ogórki konserwowe.

Składniki:

Zalewa:

woda 1 litr
ocet spirytusowy 0.5 szklanki
sól 3 łyżeczki
cukier 8 łyżek

Do słoika:

ziele angielskie 2 ziarna
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 6 ziaren
Gorczyca biała cała Prymat 5 ziaren
koperek świeży 1 gałązka
czosnek 1 ząbek
korzeń chrzanu 2 plastry
papryka czerwona 2 plastry
marchewka 2 plastry

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki konserwowe

Wszystkie składniki na zalewę łączymy ze sobą. Zagotować i zalać słoiki wrzątkiem, pasteryzować ok. 7 min, zakręcić i odwrócić do góry dnem aż wystygną.
Ogórki i paprykę kroimy w paski, marchewkę i chrzan w plastry. Wkładamy do słoików razem z resztą przypraw.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak