Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Pyszne ogórki.

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ogórek gruntowy

    1 kilogram
  • koper

    1 pęczek
  • czosnek

    5 ząbków
  • liście laurowe

    1 opakowanie
  • cukier

    3 łyżki
  • korzeń chrzanu

    1 sztuka
  • liście selera

    1 liść
  • gorczyca

    1 opakowanie
  • ziele angielskie

    1 opakowanie
  • sól

    1 łyżka
  • ocet 10 %

    1 litr
  • woda

    1 litr
  • marchew

    1 kilogram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte ogórki układamy "na stojąco". Do każdego słoika wkładamy po dwa plastry cebuli, ząbek czosnku, gałązkę kopru z nasionami, jeden korzeń chrzanu, dwie marchewki. Dodajemy łyżkę gorczycy, 4 ziarna ziela angielskiego, 4 liście laurowe, 2 liście selera.
Zalewa: Gotujemy wodę z dodatkiem octu (do 1 litra wody dodajemy 1 łyżkę soli, 3 łyżki cukru i 1/2 octu). Gorącą zalewą zalewamy przygotowane słoiki i zamykamy. Gotujemy 25 minut od momentu zagotowania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat