Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki kiszone

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórek gruntowy
Zalewa:
sól 1 łyżka z czubkiem kamiennej
woda 1 litr
Dodatki: do każdego słoika
koper 1 baldach z łodygą
czosnek 2 ząbki
chrzan 1 kawałek

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki kiszone

Słoiki wymyć i do każdego nałożyć podane w przepisie przyprawy.Można tez dodać liście wiśni .
Ogórki wymyć i ułożyć w słojach.
W wodzie rozmieszać sól (może być łyżka z małym czubkiem) i zalewać ogórki zostawiając przestrzeń między zakrętką a ogórkami i zalewą.
Odstawić do czasu aż zalewa zacznie mętnieć. Wtedy wstawiamy do garnka ze ściereczką i pasteryzujemy do momentu aż woda zacznie wrzeć.
Odstawiamy do wystygnięcia i przenosimy w chłodne miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 30.06.2017 11:57
bardzo dobre
olkaaa 30.06.2017 11:53
uwielbiam je

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak