Ogórki kiszone

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórek gruntowy

  • Zalewa:

  • sól

    1 łyżka z czubkiem kamiennej
  • woda

    1 litr
  • Dodatki:

    do każdego słoika
  • koper

    1 baldach z łodygą
  • czosnek

    2 ząbki
  • chrzan

    1 kawałek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Słoiki wymyć i do każdego nałożyć podane w przepisie przyprawy.Można tez dodać liście wiśni .
Ogórki wymyć i ułożyć w słojach.
W wodzie rozmieszać sól (może być łyżka z małym czubkiem) i zalewać ogórki zostawiając przestrzeń między zakrętką a ogórkami i zalewą.
Odstawić do czasu aż zalewa zacznie mętnieć. Wtedy wstawiamy do garnka ze ściereczką i pasteryzujemy do momentu aż woda zacznie wrzeć.
Odstawiamy do wystygnięcia i przenosimy w chłodne miejsce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mirosława4 30.06.2017 11:57
bardzo dobre
olkaaa 30.06.2017 11:53
uwielbiam je

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat