Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki kiszone
Słoiki wymyć i do każdego nałożyć podane w przepisie przyprawy.Można tez dodać liście wiśni .
Ogórki wymyć i ułożyć w słojach.
W wodzie rozmieszać sól (może być łyżka z małym czubkiem) i zalewać ogórki zostawiając przestrzeń między zakrętką a ogórkami i zalewą.
Odstawić do czasu aż zalewa zacznie mętnieć. Wtedy wstawiamy do garnka ze ściereczką i pasteryzujemy do momentu aż woda zacznie wrzeć.
Odstawiamy do wystygnięcia i przenosimy w chłodne miejsce.
Ogórki wymyć i ułożyć w słojach.
W wodzie rozmieszać sól (może być łyżka z małym czubkiem) i zalewać ogórki zostawiając przestrzeń między zakrętką a ogórkami i zalewą.
Odstawić do czasu aż zalewa zacznie mętnieć. Wtedy wstawiamy do garnka ze ściereczką i pasteryzujemy do momentu aż woda zacznie wrzeć.
Odstawiamy do wystygnięcia i przenosimy w chłodne miejsce.