Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki curry z musztardą
Z tym przepisem przygotujesz ogórki curry z musztardą. Krok po kroku dowiesz się...
- ile powinny stać ogórki po zasypaniu solą i przyprawą curry?
- co umieścić w słoiku oprócz ogórków?
- jak przygotować zalewę do ogórków curry?
- ile pasteryzować ogórki curry z musztardą?
Kroki postępowania
Ogórki pokroić w paski (ok. 1 cm) zasypać solą, wymieszać i odstawić na około 2-3 godziny. Po tym czasie odlać wytworzoną wodę z ogórków, zasypać je przyprawą curry i odstawić na kolejne minimum 6 godzin.
Gotowe ogórki powkładać pionowo do umytych/wyparzonych słoików. Czosnek obrać, pokroić w plasterki i dodać po parę plasterków do każdego słoika wraz z zielem angielskim. Na każdy słoik dodać ok. 3-4 ziarna ziela.
Składniki na zalewę umieścić w garnku i zagotować. Jeszcze gorącą zalać ogórki i dokładnie zakręcić.
Pasteryzować przez 10-15 minut. Odstawić do góry dnem w ciemne miejsce do ostudzenia.