Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki chrzanowo-musztardowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1,5 litra
ocet 10 % 1 szkl.
chrzan tarty 200 ml
Musztarda chrzanowa Prymat 200 ml
sól 3 łyżki
cukier 1 szkl.
ogórki świeże 3 kg
Ziele angielskie całe Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
czosnek ząbki
Gorczyca biała cała Prymat czarna do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki chrzanowo-musztardowe

Zagotować wodę z solą, cukrem i octem - mieszać do rozpuszczenia i dodać słoiczek chrzanu oraz słoiczek musztardy. Ponownie zagotować, zdjąć z palnika, nakryć i odstawić do ostygnięcia. Zimną marynatę przecedzić przez gęste sitko.

Ogórki przebrać, umyć i pokroić wzdłuż na ćwiartki - ustawić ciasno w słoikach.
Do każdego dodać po liściu laurowym, po 2-3 ziarna ziela angielskiego, po troszkę ziarenek czarnej gorczycy i po 1-2 przekrojone ząbki czosnku.
Zalać zalewą, szczelnie zakręcić i zapasteryzować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 30.08.2017 19:52
Ciekawa propozycja, nigdy jeszcze takich nie jadłam...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak