Ogórki chili

Ogórki chili

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki

    2 kg
  • olej

    12 łyżek
  • sól

    2 łyżki
  • chili pieprz cayenne

    2 łyżeczki
  • czosnek

    2 główki
  • ocet

    1,5 szklanki
  • cukier

    0,5 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ogórki chili foto
Ogórki obrać, pokroić w słupki, umyć.
Krok 2 - Ogórki chili foto
Ogórki zasypać solą i wycisnąć do nich czosnek. Wymieszać. Przykryć np. ręcznikiem i odstawić. W tym czasie zacząć przygotowywać zalewę.
Krok 3 - Ogórki chili foto
Przygotować zalewę. Wymieszać cukier, ocet, olej, chili.
Krok 4 - Ogórki chili foto
Zalewę zagotować i odstawić do wystygnięcia (może być ciepła).
Krok 5 - Ogórki chili foto
Ogórki (bez wody ale z czosnkiem) powkładać do słoików. Najlepiej wybrać słoiki 0,5 litrowe lub mniejsze.
Krok 6 - Ogórki chili foto
Ogórki zalać zalewą. Zakręcić słoiki. Pasteryzować 3 minuty. Odstawić w chłodne i ciemne miejsce.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Beata23

21.09.2014 12:14
robię podobne

adelajda

07.09.2014 08:38
Wyglądają super ale ja za ostrościami nie przepadam :)

Kejti

05.09.2014 11:57
Rewelacyjnie się prezentują :-)

Futka

04.09.2014 13:34
Przepyszne! Uwielbiam takie ostre ogóreczki :)

Kulinarna Ja

01.09.2014 13:09
smakowitości na zimę :)

Habibi

01.09.2014 12:27
robi podobnie ogórki na ostro, ale nie pasteryzuję ich wcale, i nie psują się :)

inka2012

01.09.2014 11:45
muszę wypróbować!

Noruas

01.09.2014 09:33
rewelka, uwielbiam chili!

Seba

01.09.2014 09:29
Bardzo dobre

Pyszota

01.09.2014 09:28
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat