Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogniste placuszki z jajkiem sadzonym

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 80 dag
masło klarowane 20 dag
jajko 4 szt
szczypiorek 2 łyżki
chili 1 szczypta
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Ogniste placuszki z jajkiem sadzonym

Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, odciśnij nadmiar wody. Dodaj do smaku szczyptę chilli, sól i pieprz, wymieszaj. Na patelni rozgrzej część masła (2-3 łyżki odłóż). Łyżką wkładaj porcje masy, formując cienkie owalne placki. Smaż na dużym ogniu, aż się zrumienią. Zmniejsz ogień, odwróć placki i dosmaż z drugiej strony na złoto. Na drugiej patelni rozgrzej odłożone sklarowane masło. Wbij jajka i usmaż na średnim ogniu, aż białka się zetną, a żółtka będą lekko płynne. Oprósz solą i pieprzem. Placuszki podawaj gorące z jajkami sadzonymi posypanymi szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak