Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Odwracane ciasto ze śliwkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki węgierki 1/2 kg
masło 250 gram
cukier 280 gram
jajko 3 szt
mleko 3,2% 1/2 szklanki
mąka 170 gram
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 łyżka
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Odwracane ciasto ze śliwkami

Kroki postępowania

1
Śliwki (najlepiej węgierki ale mogą też byc inne) umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki.
W rondelku roztopić cztery łyżki masła, włożyć śliwki, wsypać 150 gram cukru i smażyć około 5 minut.
Krok 1 - Odwracane ciasto ze śliwkami foto
2
Pozostałe masło utrzeć z resztą cukru. Ucierajac, wbić jajka. Dodać mleko, przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy i szczyptę soli. Utrzeć na gładka masę.
Krok 2 - Odwracane ciasto ze śliwkami foto
3
Śliwki z karmelem rozłożyć na dnie średniej tortownicy. Ciasto wylać na śliwki. PIec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 3 - Odwracane ciasto ze śliwkami foto
4
Gdy ciasto przestygnie, odpiąć rant. Ciasto ostrożnie odwrócić, tak by śliwki były na wierzchu.
Krok 4 - Odwracane ciasto ze śliwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ONY_za_kare 10.09.2013 12:26
super pomysl!
Alex_M 10.09.2013 12:05
fajne ciacho :)
w mojej kuchni 08.09.2013 21:53
superowe ciasto..
iwi 08.09.2013 16:48
super ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak