Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oczy carycy

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto jasne:
CIASTO CIEMNE
Krem:
polewa czekoladowa

Przepis i sposób przygotowania na: Oczy carycy

Kroki postępowania

1
Ciasto jasne:
6 białek
1 szkl cukru
1 szkl mąki ziemniaczanej
1/3 szkl oleju
1 łyżka octu


Ciasto ciemne:
2 jajka
6 żółtek
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki tortowej
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szkl oleju


Masa budyniowa:
1/2 litra mleka
2 budynie śmietankowe
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy 16 g
1 kostka masła lub margaryny
Dodatkowo:
1 duże opakowanie biszkoptów
2 galaretki o dowolnym smaku-zielona lub czerwona
1 szkl mocnej kawy z cukrem


Polewa:
12 dag dobrego masła
2 łyżki cukru
2 łyżki ciemnego kakao
1 żółtko
2 łyżki wody
Dodatkowo:
Prażone płatki migdałowe


Ciasto jasne: Białka ubijam na sztywno,dodaję pod konie ubijania cukier,wsypuję mąkę wlewam olej ocet i mieszam delikatnie do połączenia.Wylewam tak przygotowane ciasto do wyłożonej papierem blaszki o wym 39/24cm.
Krok 1 - Oczy carycy foto
2
Ciasto ciemne: Żółtka ubijam z całymi jajkami oraz cukrem na puszystą prawie białą masę ,dodaję mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao,wlewam olej,mieszam.Wylewam masę na jasne ciasto delikatnie mieszam wykałaczką aby ciasta się przemieszały i utworzyły zygzaki.

Wkładam do piekarnika i piekę 35 minut w temp 180*c.po upieczeniu studzę przy uchylonych drzwiczkach aż do całkowitego wystudzenia. Krem: Z 1/2 litra mleka odlewam 3/4 szklanki resztę zagotowuję z cukrami,w reszcie rozrabiam proszek budyniowy wlewam do gotującego się mleka i gotuję budyń.Zostawiam do wystudzenia.

Masło ucieram na puch dodaję po łyżce zimnego budyniu i ucieram krem. Galaretki rozpuszczam w 1/2 litra wrzątku i odstawiam do stężenia.

Polewa: Do rondelka włożyć margarynę wsypać cukier ,dodać ciemne kakao ,podlać dwoma łyżkami zimnej wody i gotować na wolniutkim ogniu cały czas mieszając aż masa czekoladowa zacznie gęstnieć i woda wyparuje. Zdjąć z ognia przestudzić chwilkę ,dodać żółtko i mikserem ubić na jednolitą masę.
Krok 2 - Oczy carycy foto
3
Przełożenie: Zimne ciasto kroję wzdłuż na połowę nakładam połowę kremu,układam biszkopty nasączone do połowy w zimnym naparze z kawy między biszkopty wlewam mocno tężejącą galaretkę i wykładam resztę kremu.Przykrywam drugim ciastem i polewam przygotowaną polewą.Posypuję prażonymi płatkami migdałowymi lub dowolną posypką.Odstawiam ciasto w zimne miejsce do stężenia.
Krok 3 - Oczy carycy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 06.01.2014 08:54
Trochę pracy z tym ciastem ale wyszło super :)
fotoviderek 05.01.2014 10:36
Takie ciacha to ja lubię :)
Iwona32 04.01.2014 18:28
Polecam !! Bardzo smaczne :))
malaczarna23 04.01.2014 18:00
pyszniutkie:)
Janina 04.01.2014 17:59
Prawdziwe cudo;)
Magula 04.01.2014 17:50
Mniam pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak