Ocet malinowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • maliny świeże

    250-300 gram
  • ocet winny czerwony

    500 ml
  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
  • lub miód

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Maliny umyć i osuszyć . Owoce przesypać do szklanego naczynia /słoja lub butelki/ , zalać octem , zakręcić i odstawić na ok. 20 dni w temperaturze pokojowej. Od czasu do czasu należy wstrząsnąć naczyniem , by delikatnie zamieszać owoce. Po upływie ok 3 tygodni przecedzić ocet /najlepiej przy pomocy gazy/, wycisnąć również maliny i dodać ocet balsamiczny lub miód . Otrzymany płyn przelać do małych , szklanych butelek i dobrze zakręcić. Malinowy ocet przechowywać w chłodnym , ciemnym miejscu. Jeśli ocet nie będzie przechowywany zbyt długo można do butelki wrzucić dodatkowo kilka całych owoców.
Ten aromatyczny, delikatny ocet jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju surówek i sałatek owocowych, do marynowania mięsa i warzyw.

Jeśli na samym początku dodamy do octu wraz z malinami kilka listków mięty , płatki róży lub kwiaty lawendy otrzymamy dodatkowo.....bardzo ciekawy aromat octu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 29.09.2012 15:15
zupełnie, jak mój...
czarnyaniol1990 29.09.2012 12:02
bardzo ciekawy przepis :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat