Przepis i sposób przygotowania na: Obiadek z akcentem wiosennym
- 1,5 szklanki ryżu
- 4 szklanki wody
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
Pół marchewki, cebula , szczypiorek , młody koperek, szczypior czosnku,
- 6 - 8 pieczarek , można dodać 3 łyżki ugotowanej soczewicy .
przyprawy : sól, pieprz .papryka
ok.3 łyżki oleju
Opłukany ryż zalać 4 szklankami wody, ugotować z utartą marchewką i koncentratem.
Dodać podduszone na oleju pozostałe składniki. Gotować do wchłonięcia wody, wystudzić.
Do wystudzonej masy dodać 3 łyżki bułki tartej , wymieszać , formować nieduże kotlety .
Ułożyć na blasze , wstawić do piekarnika na 30- 40 min, by lekko zrumieniły się .
W tym czasie przyrządzamy cukinię :
Pokrojoną wcześniej na plastry ok. 2-3 mm , posoloną by puściła sok obtaczamy w cieście
( woda ,sól, pieprz i mąka ) i bułce tartej .Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju.