Oberiba, czyli zupa z kalarepy

Oberiba, czyli zupa z kalarepy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    1 szt
  • ziemniaki

    2 szt
  • masło

    1 łyżka
  • mąka

    1 łyżka
  • śmietana

    2 łyżki
  • bulion

    1 mięsny
  • kalarepa

    1 z liśćmi
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Posiekaną cebulę i pokrojoną w słupki kalarepę (bez liści) podsmażyć na maśle, aż cebula się zeszkli. Podlać mniej więcej 1 chochlą bulionu i dusić. Jeśli bulion wyparuje to dolać kolejną chochlę. Kiedy kalarepa będzie prawie miękka wlać resztę bulionu i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz posiekane liście kalarepy. Gotować do momentu jak ziemniaki będą miękkie.

Można zagęścić mąką i dodać śmietany. Osobiście wolę wersję delikatnie zagęszczoną ale bez śmietany.

Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Justyna Jussstiii 08.07.2012 09:56
polecam robię podobnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat