Nogi gęsie pieczone w pomarańczach

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gęś

    2 nogi
  • kolendra

    3/4 łyżeczki
  • cząber

    3/4 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • pomarańcza

    1
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • sól do smaku

  • pieprz

  • woda

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Nogi gęsie zamarynować. Olej wymieszać z papryką słodką i ostrą, kolendrą oraz cząbrem, solą i pieprzem. Nogi ponacinać od góry. Natrzeć je marynatą. Wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej całą noc.
Pomarańcz pokroić w plastry (nie obierać). Przełożyć do worka do pieczenia pomarańcz. Na to ułożyć nogi gęsie. Podlać wodą. Zamknąć worek do pieczenia za pomocą klipsów.
Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, a następnie ok. 1,5 h w 160 stopniach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewelina1991 30.12.2014 09:13
smaczne mięsko
kriko 30.12.2014 09:13
uwielbiam dobrze zrobioną gęsinę
Krzysztof15 30.12.2014 08:41
pyszna gesina

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat