Nocna owsianka ze słoika

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • płatki owsiane

    1/3 słoika
  • mleko

  • jogurt naturalny

    2 łyżki
  • cukier

    do smaku
  • sok żurawinowy

    4 łyżki
  • maliny

    1/3 szklanki
  • słoik zakręcany

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do czystego słoika wsypujemy płatki owsiane tak, by zajmowały 1/3 jego wysokości. Dolewamy mleka do 2/3 wysokości słoika i dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego. Możemy wsypać płaską łyżeczkę cukru (ja nie słodzę cukrem) i ulubione dodatki (np maliny i sok żurawinowy). Zakręcamy mocno słoik i energicznie nim potrząsamy. Wstawiamy do lodówki na całą noc.

Ja owoce dodaję zawsze przed samym jedzeniem. Są wtedy świeże i nie "rozplaćkane" ;)

Na pół godziny przed śniadaniem wyjmuję owsiankę z lodówki, by ciut się ociepliła.

Łapię za łyżeczkę i wcinam :D

P.S. dodatki mogą być przeróżne, np. orzechy, czekolada, wiórki kokosowe, ekstrakt z wanilii, owoce, konfitura, sok owocowy, masło orzechowe...

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Roksana1 20.09.2012 09:02
mniam:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat