Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Niezbędnik krawcowej

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło roślinne 3/4 kostki
cukier puder 70 g
mąka pszenna 230 g
jajko 1
sól
ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Niezbędnik krawcowej

Z miękkiego masła, przesianego cukru pudru, przesianej mąki, szczypty soli, ekstraktu i żółtka należy wyrobić ciasto, a następnie schłodzić je w lodówce przez 1 godzinę lub zamrażarce przez ok. 30 min.

Następnie wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować. Wycinać kółka za pomocą foremki lub szklanki, wewnątrz delikatnie odcisnąć mniejsze kółko. Dziurki wycinać słomką lub końcówką rękawa cukierniczego. Podczas wykrawania rozgrzać piekarnik do 200 stopni.

Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem i piec przez 10-15 minut, aż się zrumienią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna21 12.09.2012 20:08
bardzo fajne :)
malinka18 12.09.2012 15:31
śliczne te ciasteczka;-)
czarnyaniol1990 12.09.2012 14:04
ciekawy pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak