Przepis i sposób przygotowania na: Nietypowa jarzynowa
2 l wody
1 puszka kukurydzy
1 puszka groszku
1 szk marchewki ze słoika ( domowej pokrojonej w kostkę )
2 szk mrożonej mieszanki chińskiej
1 szk łodyg brokuła ( ugotowanych, pokrojonych i mrożonych )
1/2 szk pokrojonej w kostkę papryki ( mrożonej )
5 średnich ziemniaków
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanej zielonej części pora
2 łyżki posiekanego koperku
250 ml słodkiej śmietany 18%
sól do smaku
pieprz do smaku
kucharek w płynie do smaku
Do garnka wlać wodę, włożyć umyte ćwiartki kurczaka i zagotować. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Potem zmniejszyć ogień, posolić i gotować na bardzo małym aż mięso będzie prawie miękkie. Wywar przecedzić, włożyć z powrotem mięso, dodać ziemniaki oraz mrożone składniki i zieleninę. Gotować do miękkości a następnie dodać odcedzoną kukurydzę, groszek i marchew. Zupę doprawić pieprzem i przyprawą kucharek. Jeszcze chwilę wszystko gotować i wyłączyć ogień. Śmietanę wymieszać, wlać do niej trochę zupy, zahartować zupą śmietanę i wlać do garnka z zupą. Ćwiartki można wyjąć, obrać i mięso wrzucić do zupy lub podać na talerzu albo wykorzystać do innej potrawy. Wymieszać zupę i podawać.