Zupa krem z białych warzyw z chipsami z pietruszki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na rosół drobiowy

  • włoszczyzna (bez kapusty)

    1 pęczek
  • porcja rosołowa

    1 szt
  • ćwiartki z kurczaka

    1 szt
  • liście laurowe Prymat

    2-3 szt
  • ziele angielskie całe

    3-4 szt
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

Składniki na krem z białych warzyw

  • pietruszka

    3 szt
  • seler korzeniowy

    1/2 szt
  • ziemniaki

    3-4 szt
  • por (biała część)

    1 szt
  • ząbki czosnku

    2-3
  • masło

    2 łyżki
  • mleko

    1 szklanka
  • sól

  • pieprz biały Prymat

  • gałka muszkatołowa mielona

  • natka pietruszki

Składniki na chipsy z pietruszki

  • pietruszka

    2 szt
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie rosołu drobiowego:
Do garnka nalewamy ok. 2 litrów wody i wkładamy mięso. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i dodajemy umyte i obrane warzywa z włoszczyzny. Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i odrobinę soli i pieprzu. Gotujemy aż warzywa i mięso będą miękkie (ok. 2 godzin). Następnie przecedzamy rosół. Warzywa i mięso można wykorzystać do przygotowanie farszu do pierogów.

Przygotowanie kremu z białych warzyw:
Wszystkie warzywa obieramy i myjemy. Ziemniaki, pietruszkę i selera kroimy w kostkę. Pora w cienkie plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę. W garnku rozpuszczamy masło, podsmażamy ziemniaki, pietruszkę, pora i selera. Na koniec dodajemy czosnek, doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i zalewamy wszystko mlekiem. Dusimy ok. 30 minut aż warzywa będą miękkie. Ugotowane w mleku warzywa zalewamy ugotowanym wcześniej rosołem i gotujemy ok. 10-15 minut. Po tym czasie miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.

Przygotowanie chipsów z pietruszki:
Pietruszki obieramy i kroimy wzdłuż w cienkie plasterki (można użyć obieraczki lub mandoliny). W rondelku rozgrzewamy olej i smażymy plasterki pietruszki na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku.

Zupę krem z białych warzyw podajemy z chipsami z pietruszki i natką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
KORAL 22.09.2016 10:04
Fajne chipsy :)
Ada-Gaba 13.05.2016 21:08
przepięknie podane
Wiktoria29 18.02.2015 20:31
świetne fotki a zupa na pewno smaczna , robię podobną
kloruś 18.02.2015 19:39
chętnie bym skosztowała!
RenataZ-et 18.02.2015 17:07
zdjęcie bardzo zachęcające do spróbowania zupy :)
Ola1young 18.02.2015 15:35
apetyczne danie,mniam !
Jadwiga/Jaga85 18.02.2015 15:19
Wygląda zachęcająco!
wwwiolka 18.02.2015 15:06
Bardzo fajne danie.
Katarzyna59 18.02.2015 15:06
wspaniale wygląda
tytka 18.02.2015 15:04
przepięknie podane

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat