Przepis i sposób przygotowania na: niedzielny placek drożdżowy z owocami
Drożdże pokruszyć do miski, zasypać je cukrem, na to roztrzepane jaja w temperaturze pokojowej, zalać olejem i ciepłym mlekiem. Na końcu zasypać mąką. Przykryć ręcznikiem kuchennym i trzymać w cieple 3 godziny.
Kruszonka: mąkę, cukier, sól, miękkie masło i żółtko rękoma połączyć w ciasto i schować do lodówki.
Po tym czasie wymieszać, tak by nie było grudek, ciasto się dość lepi.
Ciasto włożyć do formy natłuszczonej i wysypanej tartą bułką. Posypać dowolnymi owocami(ja użyłam truskawki, poziomki, banany i wiśnie). Kruszonkę zetrzeć na tarce na owoce.
Piec 40-50 minut w 180 stopniach bez czekania aż wyrośnie.
Po wystygnięciu wyjąć z formy i pokroić. Smacznego.