Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nerki wieprzowe w sosie porowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

nerki wieprzowe 4 sztuki
por 1 mały
kostka rosołowa 1
bulion 2 szklanki
serek topiony (typu gouda) 100 gram
oliwa 2-3 łyżki
mąka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Nerki wieprzowe w sosie porowym

Kroki postępowania

1
Nerki wieprzowe oczyszczamy z moczowodów i moczymy w wodzie ok 4 godzin (zmieniając wodę co godzinę). Następnie wkładamy je do garnka, zalewamy wodą i gotujemy z dodatkiem kostki rosołowej do miękkości. Odcedzamy je i studzimy, po czym kroimy w małe kawałki.
Krok 1 - Nerki wieprzowe w sosie porowym foto
2
Por drobno siekamy i przekładamy do rondelka. Podsmażamy ok. 10 minut na oliwie.
Krok 2 - Nerki wieprzowe w sosie porowym foto
3
Następnie dodajemy pokrojone nerki i dalej przez chwilę podsmażamy.
Krok 3 - Nerki wieprzowe w sosie porowym foto
4
Sos: W bulionie rozpuszczamy serek topiony. Następnie sos zagęszczamy mąką wymieszaną z małą ilością wody.
Krok 4 - Nerki wieprzowe w sosie porowym foto
5
Sos wlewamy do nerek i pora. Gotujemy na wolnym ogniu mieszając ok. 10-15 minut. Gotowe danie wykładamy na półmisek. Podajemy z ziemniakami.
Krok 5 - Nerki wieprzowe w sosie porowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 01.08.2015 10:02
Bardzo dobre
Pani Domu 01.08.2015 09:25
ciekawa jestem smaku, nigdy nie próbowałam. Ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak