Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nasz makowiec

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

MAK MIELONY 40 dag
jaja 14
cukier kryształ 1 szklanka
cukier puder 35 dag
mąka pszenna 16 dag
proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
powidła śliwkowe 2 łyżki
kakao 1 łyżka
miód sztuczny 3 łyżki
olejek migdałowy
bakalie ok. 0,5 szklanki
kawa 1 (mielona)

Przepis i sposób przygotowania na: Nasz makowiec

Ciasto biszkoptowe:
ubić 4 białka ze stopniowym dodawaniem 1 szklanki cukru kryształu. Następnie powoli dodajemy 4 żółtka i dalej ubijamy. Na końcu łączymy to z mieszaniną 1 szklanki mąki i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Całość wylać na brytfannę.

Ciasto makowe:
10 żółtek ucieramy z 35 dag cukru pudru aż do białości. Nie przerywając czynności dodajemy po 1 łyżce zmielonego maku. Gdy mak jest dobrze roztarty dodajemy: miód, bakalie, olejek, kawę, kakao i powidło wg własnego uznania. Później dodajemy łyżkę mąki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Na końcu ubijamy 10 białek na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem makowym.

Ciasto makowe wykładamy ostrożnie na biszkopt tak aby przykryć go całego. Pieczemy 45 minut.
Jeśli biszkopt przedostanie się przez mak to nic złego się nie dzieje. Ciasto wygląda wtedy bardziej fantazyjnie.
Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu polewamy grubą warstwą dowolnie wykonanej polewy.

Moja uwaga odnoście bakalii:
ja dodałam do ciasta: pokrojone daktyle i suszone śliwki a także żurawinę i rodzynki. Jeśli bakalie są zbyt twarde to należy pomoczyć je kilka minut w wodzie z dodatkiem wódki.

SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

lozken 02.01.2015 20:28
wygląda apetycznie :)
Seba 30.04.2014 20:18
uwielbiam makowca
Mati13 26.01.2014 20:03
bardzo smaczna wersja makowca
Kuchenka 29.12.2013 20:26
ponadto, można użyć suchego maku, ugotować ok 40 dag (przez około 3 godziny), potem przemielić przez maszynkę 4 razy
Kuchenka 29.12.2013 20:25
na każde święta Bożego Narodzenia i Wielkanocne, robię to ciasto, bo wszyscy domownicy je uwielbiają
cukiereczek 29.12.2013 14:58
prosty przepis na wyjątkowe ciasto
Rycerz
Rycerz 29.12.2013 13:53
na pewno pyszny makowiec.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak