Przepis i sposób przygotowania na: Nasz makowiec
ubić 4 białka ze stopniowym dodawaniem 1 szklanki cukru kryształu. Następnie powoli dodajemy 4 żółtka i dalej ubijamy. Na końcu łączymy to z mieszaniną 1 szklanki mąki i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Całość wylać na brytfannę.
Ciasto makowe:
10 żółtek ucieramy z 35 dag cukru pudru aż do białości. Nie przerywając czynności dodajemy po 1 łyżce zmielonego maku. Gdy mak jest dobrze roztarty dodajemy: miód, bakalie, olejek, kawę, kakao i powidło wg własnego uznania. Później dodajemy łyżkę mąki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Na końcu ubijamy 10 białek na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem makowym.
Ciasto makowe wykładamy ostrożnie na biszkopt tak aby przykryć go całego. Pieczemy 45 minut.
Jeśli biszkopt przedostanie się przez mak to nic złego się nie dzieje. Ciasto wygląda wtedy bardziej fantazyjnie.
Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu polewamy grubą warstwą dowolnie wykonanej polewy.
Moja uwaga odnoście bakalii:
ja dodałam do ciasta: pokrojone daktyle i suszone śliwki a także żurawinę i rodzynki. Jeśli bakalie są zbyt twarde to należy pomoczyć je kilka minut w wodzie z dodatkiem wódki.
SMACZNEGO!