Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Napoleonki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 25 dag
tłuszcz 25 dag
żółtko jajek 1 szt.
sok z cytryny 1/2
sól do smaku
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Napoleonki

Połączyć tłuszcz z połową mąki zagnieść ciasto i wynieść do chłodnego miejsca. Z drugiej połowy mąki, żółtka, soku z cytryny, szczypty soli i odpowiedniej ilości wody sporządzić ciasto kluskowe, a czym wybić je dobrze wałkiem. Ciasto kluskowe rozwałkowac na stolnicy w kwadrat o boku około 20 cm i położyc na nim ciasto kruche rozwałkowane w kwadrat o boku 15 cm. Założyć brzegi ciasta kluskowego w kopertę i wałkowac zawsze w jednym kierunku od siebie na grubość taką jak kluski. Nastepnie złożyć je i znów rozwałkować. Czynność powtórzyć cztery razy, następnie przeciąć placek na pół, rozłożyć na dwóch nienasmarowanych blachach i wynieśc do zimnego miejsca na 1-2 godziny. Gdy cisto stężeje włożyć do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu krajać ciasto na jednakowe kwadraty i przekłądać dowolnym kremem lub masą owocową. Posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fictor123 26.12.2012 11:42
uwielbiam
fictor123 26.12.2012 11:42
uwielbiam
miroslawa 24.12.2012 03:36
pycha
Lemon 23.12.2012 15:34
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak