Napoleonka domowa

Napoleonka domowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kruche ciasto

  • mąka pszenna

    2,5 szklanki
  • margaryna

    1 kostka
  • ocet

    1 łyżeczka
  • kwaśna śmietana

    1/2 szklanki
  • sól

    szczypta

Krem

  • mleko

    1 litr
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie

Dodatkowo

  • cukier puder

    do oprószenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Napoleonka domowa foto
Na stolnicę wysypuję mąkę, sól, dodaję ocet i margarynę - wszystko siekam nożem.
Krok 2 - Napoleonka domowa foto
Dodaję śmietanę i jak najszybciej zagniatam ciasto, aby nie ogrzało się od rąk. Wstawiam do lodówki na 30 minut.
Krok 3 - Napoleonka domowa foto
Ciasto dzielę na dwie części: jedną wkładam do lodówki - drugą rozwałkowuję na cienki prostokąt.
Krok 4 - Napoleonka domowa foto
Zawijam dwa dłuższe boki, potem dwa szersze - coś w rodzaju koperty, odwracam i ponownie wałkuję na prostokąt.
Krok 5 - Napoleonka domowa foto
Czynność powtarzam 4 razy.
Krok 6 - Napoleonka domowa foto
Ostatni prostokąt przekładam do natłuszczonej i oprószonej mąką blaszki o wym. 36 x 25cm i piekę w 180st. C na złoty kolor (ok. 30 minut). To samo robię z drugą częścią ciasta.
Krok 7 - Napoleonka domowa foto
Krem: połowę mleka zagotowuję z cukrem i cukrem wanilinowym, w pozostałym mieszam mąkę, budyń oraz żółtka na jednolitą masę.
Krok 8 - Napoleonka domowa foto
Przelewam rozrobiony płyn do wrzącego mleka i gotuję budyń, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.
Krok 9 - Napoleonka domowa foto
Przekładam gorący krem na ciasto i równomiernie rozprowadzam.
Krok 10 - Napoleonka domowa foto
Przykrywam drugą częścią ciasta i lekko dociskam. Po ostudzeniu wstawiam do lodówki, przed podaniem oprószam cukrem pudrem.
ania2610
Kruche ciasto z tego przepisu jest pyszne, lekko się odwarstwia i dobrze się kroi, dla zaoszczędzenia czasu można oczywiście użyć gotowego ciasta francuskiego. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gregor# 18.02.2016 16:09
Pycha ciacho
Jagódka77 15.02.2016 21:59
aż się rozmarzyłam
misia53 14.02.2016 23:27
przepyszne ciasto
adelajda 14.02.2016 17:43
Pyszne ciacho :)
IKrakowianka 14.02.2016 17:28
perfekcyjna!
Aleksandra/Olcia 14.02.2016 17:13
domowa=najlepsza!
halina17 14.02.2016 16:04
Bardzo lubię :)
Babeczka35 14.02.2016 16:04
Pyszne ciasto.
w mojej kuchni 14.02.2016 15:36
same pyszności
KORAL 14.02.2016 15:07
Apetycznie wygląda..

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat