Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Napoleonka domowa

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kruche ciasto

mąka pszenna 2,5 szklanki
margaryna 1 kostka
ocet 1 łyżeczka
kwaśna śmietana 1/2 szklanki
sól szczypta

Krem

mleko 1 litr
żółtko jajek 2 sztuki
mąka pszenna 1 szklanka
cukier 1 szklanka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
budyń waniliowy 1 opakowanie

Dodatkowo

cukier puder do oprószenia

Porada

Kruche ciasto z tego przepisu jest pyszne, lekko się odwarstwia i dobrze się kroi, dla zaoszczędzenia czasu można oczywiście użyć gotowego ciasta francuskiego. Smacznego!

Przepis i sposób przygotowania na: Napoleonka domowa

Kroki postępowania

1
Na stolnicę wysypuję mąkę, sól, dodaję ocet i margarynę - wszystko siekam nożem.
Krok 1 - Napoleonka domowa foto
2
Dodaję śmietanę i jak najszybciej zagniatam ciasto, aby nie ogrzało się od rąk. Wstawiam do lodówki na 30 minut.
Krok 2 - Napoleonka domowa foto
3
Ciasto dzielę na dwie części: jedną wkładam do lodówki - drugą rozwałkowuję na cienki prostokąt.
Krok 3 - Napoleonka domowa foto
4
Zawijam dwa dłuższe boki, potem dwa szersze - coś w rodzaju koperty, odwracam i ponownie wałkuję na prostokąt.
Krok 4 - Napoleonka domowa foto
5
Czynność powtarzam 4 razy.
Krok 5 - Napoleonka domowa foto
6
Ostatni prostokąt przekładam do natłuszczonej i oprószonej mąką blaszki o wym. 36 x 25cm i piekę w 180st. C na złoty kolor (ok. 30 minut). To samo robię z drugą częścią ciasta.
Krok 6 - Napoleonka domowa foto
7
Krem: połowę mleka zagotowuję z cukrem i cukrem wanilinowym, w pozostałym mieszam mąkę, budyń oraz żółtka na jednolitą masę.
Krok 7 - Napoleonka domowa foto
8
Przelewam rozrobiony płyn do wrzącego mleka i gotuję budyń, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.
Krok 8 - Napoleonka domowa foto
9
Przekładam gorący krem na ciasto i równomiernie rozprowadzam.
Krok 9 - Napoleonka domowa foto
10
Przykrywam drugą częścią ciasta i lekko dociskam. Po ostudzeniu wstawiam do lodówki, przed podaniem oprószam cukrem pudrem.
Krok 10 - Napoleonka domowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gregor# 18.02.2016 16:09
Pycha ciacho
Jagódka77 15.02.2016 21:59
aż się rozmarzyłam
misia53 14.02.2016 23:27
przepyszne ciasto
adelajda 14.02.2016 17:43
Pyszne ciacho :)
IKrakowianka 14.02.2016 17:28
perfekcyjna!
Aleksandra/Olcia 14.02.2016 17:13
domowa=najlepsza!
halina17 14.02.2016 16:04
Bardzo lubię :)
Babeczka35 14.02.2016 16:04
Pyszne ciasto.
w mojej kuchni 14.02.2016 15:36
same pyszności
KORAL 14.02.2016 15:07
Apetycznie wygląda..
Franciszek 14.02.2016 14:54
pyszne ciasto
Janina 14.02.2016 14:35
Pyszności ;))
Krzysztof15 14.02.2016 14:24
pyszne ciacho
Habibi 14.02.2016 13:38
Jedno z moich ulubionych ciast :)
Ela427 14.02.2016 13:24
smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak