Napoleonka bez pieczenia

Napoleonka bez pieczenia

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1 litr
  • cukier

    1 niepełna szklanka
  • cukier waniliowy

    1 op
  • masło

    200 g
  • budyń śmietankowy

    1 op
  • żółtko jajek

    4 szt
  • mąka

    1 niepełna szklanka
  • krakersy

    2 op
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Formę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą i wykładamy krakersami. Do garnka wlewamy 3 szklanki mleka, dodajemy cukier, cukier waniliowy i masło. Zawartość garnka zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem, żółtkami i mąką, a następnie wlewamy do gotującego mleka. Gotujemy ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorącą masę wylewamy do formy wyłożonej krakersami, a następnie przykrywamy kolejną warstwą krakersów. Po ostudzeniu wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 16.11.2016 21:17
smaczne ciasto
ada.la 16.11.2016 17:47
prosta i smaczna
MagdalenaIC 16.11.2016 12:33
Bardzo lubię taką napoleonkę. Też ją robię ;)
Madzai 16.11.2016 10:08
Dobry pomysł ;)
mysza75 16.11.2016 10:00
jakie fajne ciasto
Krzysztof15 16.11.2016 09:40
bardzo lubię
bietka 16.11.2016 08:58
smaczne ciacho :)
Ewelina1991 16.11.2016 08:44
dobre, proste ciacho
Habibi 16.11.2016 08:38
jak nie mam pomysłu lub czasu na ciasto, to właśnie taką napoleonkę robię :)
MonikaW 16.11.2016 07:50
i już wiem co zrobię na niedzielę :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat