Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Napoleonka

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
mleko 1,5 szklanki
masło 25 g
cukier 0,5 szklanki
cukier waniliowy 16 g
budyń waniliowy 32 g
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
jajko 1 szt

Porada

Najlepiej smakuje na drugi dzień. Ciasto przed pieczeniem można ponakłuwać widelcem wtedy się rozwarstwi.

Przepis i sposób przygotowania na: Napoleonka

Kroki postępowania

1
Ciasto francuskie rozłożyć i przeciąć na dwie równe części. Upiec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (15 minut w 200*C).
Krok 1 - Napoleonka foto
2
Do garna wlać 1 szklankę mleka, masło i cukry- zagotować.
Krok 2 - Napoleonka foto
3
W miseczce rozmieszać resztę mleka z jajkiem, proszkiem budyniowym i makami. Wlać do wrzącego mleka w garnku i energicznie mieszać do powstania gęstej masy. Delikatnie przestudzić.
Przestudzony krem rozprowadzić na jednym płacie z ciasta francuskiego. Docisnąć drugim. Posypać cukrem pudrem.
Krok 3 - Napoleonka foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 07.08.2014 11:07
zjadłabym z chęcią
Kejti 07.08.2014 09:00
Fajne ciacho :-)
kasiaw 07.08.2014 08:52
wygląda bardzo smakowicie
ice cubes 07.08.2014 08:49
z chęcią bym spróbował
Lidzia 07.08.2014 08:30
Jedno z moich ulubionych ciastek.
engie23 07.08.2014 08:16
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak